piątek, 19 lipca 2013

Ciasto 3bit

Nigdy nie ukrywałam mojej słabości do czekolady, kawy, ciast i wszelkiego rodzaju słodyczy. W związku z tym pierwszy samodzielny post przeznaczam na ciasto 3bit bez pieczenia :) (co ma duże znaczenie przy upałach). Przepis jest prosty i szybki, nie wymaga wyjątkowych zdolności cukierniczych :) To ciasto ostatnio podbiło serca, a właściwie kubki smakowe moich bliskich i choć przepis mam od niedawana, robiłam je już kilka razy. Od razu mówię, że ciasto jest megasłodkie, ale jeśli jesteście fanami masy krówkowej, bitej śmietany, domowego budyniu i czekolady, to będzie zachwyceni jak ja :)


3bit
Składniki:
- 2 puszki masy krówkowej (2x400g)
- 700g herbatników
- 2 duże opakowani kremówki
- 700ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 32g cukru wniliowego
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 125g masła
- pół tabliczki czekolady mlecznej

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć lekko ciepłą (pogrzaną masę łatwiej rozsmarować na herbatnikach) masę krówkową i równomiernie rozsmarować. Na masie układamy kolejną warstwę herbatników. Przygotowujemy budyń:  500ml mleka gotujemy z masłem i cukrem. 200ml mleka mieszamy dokładnie z jajkami i mąkami. Do gotującego się mleka wlewamy naszą mleczno-jajaeczno-mączną mieszankę i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Gorący budyń wykładamy na herbatniki, rozprowadzamy i układamy kolejną warstwę herbatników. Blaszkę owijamy bardzo szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 12h do lodówki. Przed podaniem ubijamy kremówkę z 2 płaskimi łyżkami cukru i rozsmarowujemy na herbatnikach (przy tak dużej ilości kremówki dobrze jest ją ubić w dwóch porcjach). Na bitą śmietanę ścieramy czekoladę. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz