W tym roku postanowiłam upiec więcej ciasteczek niż ciast czy też serników na święta. Na pierwszy ogień poszły kruche ciasteczka tu przepis, tym razem w wersji zimowej. Do ich wykonania wykorzystałam stemple do ciast między innymi z wzorem choinki lub gwiazdki. Idealne na święta Bożego Narodzenia.
Drugie ciastka to czekoladowe Spiralki. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki. Są bardzo czekoladowe, kruche, lecz lekko twarde po prostu smaczne. Postanowiłam również ładnie zapakować ciasteczka. W takiej formie są doskonałym podarunkiem na Święta dla kogoś bliskiego. To taki prezent od serca.
Przepis na Spiralki:
na ok 30 ciastek
Składniki:
175 g masła w temperaturze pokojowej
70 g cukru pudru
230 g mąki
2 łyżki nutelli
1 łyżka kakao
Masło zmiksować, a następnie dodać cukier i miksować aż będzie jasne. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy nutelle i kakao i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Kawałki ciasta rozwałkować na podobnej wielkości kawałki. Jasny położyć na ciemny lub na odwrót. Ciasto zwinąć jak roladę. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ponad 30 minut. Po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć na blasze zachowując odstępy, gdyż ciasteczka się rozrastają. Piec ok 10-12 minut w temp 170 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz