poniedziałek, 9 czerwca 2014

Czekoladowiec

To bardzo smaczne ciasto i wbrew pozorom nie jest bardzo słodkie. 


Składniki:
250 g margaryny
6 jaj
1 szkl cukru pudru
1/2 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl kakao
1 opak cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę podzielić na cztery części. Przygotować 4 blaszki, wysmarować tłuszczem i wylać ciasto do blaszek. Każdy z placków piec w 180 C przez ok 10-15 minut.



Składniki na krem:
0,5 litra mleka
budyć śmietankowy
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 opak cukru waniliowego
200 g masła

Ugotować budyń z cukrem i żółtkami. Chłodny budyń uwiercić na puch z jedną kostką masła.

Wcześniej upieczone placki, już ostygnięte przesmarować kremem. Tym samym kremem można posmarować górę ciasta i posypać startą czekoladą. Można też posmarować kremem krówkowym lub pozostawić. 


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz