sobota, 20 grudnia 2014

Łaciaty sernik

Od tego sernika zaczęłam pieczenie serników, nie wiem więc, jak to możliwe, że nie ma go jeszcze na blogu. Już naprawiam ten błąd. Przepis na to ciasto dostałam wiele lat temu od sąsiadki mojej mamy. Wszystkim moim bliskim bardzo smakuje, jest dość szybki i niekłopotliwy w przygotowaniu. Polecam na tegoroczne Święta :)

Składniki na cisto:
- 200g margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- szczypta soli
Wykonanie:
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz wodę dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę kakaową miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę (szczypta soli bardzo to ułatwi). Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą.

Składniki na masę serową:
- 700g zmielonego sera białego
- 100g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- sernix (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy ser, żółtka i sernix. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ją z masą serową.


Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Niewielkie porcje masy serowej wykładamy w małych odstępach na wylane ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy od dołu przez 50min. Po tym czasie wykonujemy test wykałaczką, jeżeli ciasto będzie zostawało na wykałaczce, to dopiekamy je przez 10 min. z termoobiegiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz