wtorek, 31 marca 2015

Faszerowane Jaja

Święta Wielkanocne tuż tuż. Czas pomyśleć co w tym roku przygotować na święta. Ja co roku między innymi przygotowuję faszerowane jajka, z tuńczykiem, pieczarkami lub łososiem. 



Składniki:
pieczarki
łosoś wędzony w plastrach
tuńczyk w oleju
szczypiorek
cebula
sól
pieprz
jogurt naturalny (może być grecki, gdyż jest gęściejszy)
majonez

Przepisy nie są dokładne, gdyż to zależy jak dużo jajek chcecie przygotować. Ważne by zachować proporcje. 1/2 to żółtka 1/2 to  np. pieczarki. Farsz nie może być też za rzadki, więc ostrożnie z dodawaniem jogurtu. Majonezu dodaję bardzo mało, jako przyprawy.

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół i delikatnie wydrążamy żółtka, tak by nie uszkodzić białka.

Jajka z pieczarkami

Pieczarki umyć i drobno posiekać lub zetrzeć na tartce. Cebulę (jedna mała) obieramy i siekamy. Następnie  wszystko smażymy dodając przyprawy: sól i pieprz do momentu, aż będą miękkie i odparują z wody. Pieczarki muszą ostygnąć. Następnie do dajemy no nich żółtka, jogurt i odrobinę majonezu, Dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy farsz do białek i układamy na półmisku. Szczypiorek drobno siekamy i dekorujemy jajka.


Jajka z tuńczykiem

Ja kupuję takiego w puszcze w olej. Odsączamy z oleju i dodajemy do żółtek. Dodajemy przyprawy oraz jogurt, a następnie mieszamy . Nakładamy farsz do białek, układamy i dekorujemy.


Jajka z łososiem

Łososia wędzonego w plastrach drobno kroimy. Dodajemy do żółtek, przyprawy oraz jogurt, a następnie mieszamy . Nakładamy farsz do białek, układamy i dekorujemy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz