środa, 2 lipca 2014

Rolada

Przepis na tą roladę pochodzi z zeszytu mojej mamy. Czekoladowa masa to jedna z moich ulubionych.


Biszkopt do rolady:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżka octu

Żółtka, proszek do pieczenia i ocet rozmieszać. Białka ubić z cukrem i dodać żółtka i mąkę wymieszać razem. Przygotować prostokątną blaszkę i wysmarować blaszką. Ciasto przelać i piec ok 15-20 minut w temperaturze 160-180 C. Po upieczeniu biszkopt w blaszce włożyć do worka foliowego. Aby biszkopt był wilgotny i dobrze się zawinął.


Czekoladowa masa do rolady:
250 g masła
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
2 jaja

Masło rozpuścić i dodać kakao, dokładnie wymieszać a następnie ostudzić. Z chłodzone masło z kakao zmiksować z cukrem i jajami. Mase należy miksować w mikserze kelichowym. Schłodzić przed posmarowaniem biszkoptu.

Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, posmarować masą, można włożyć do środka ugotowaną i ostudzoną wcześniej galaretkę dowolnego smaku. Zawinąć roladę. Schłodzić w lodówce przed podaniem.


1 komentarz: