środa, 27 maja 2015

Ucierane z rabarbarem

Sezon na rabarbar rozpoczęty :)


Składniki:
1 i 1/4 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
3 jaja
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
rabarbar
dżem rabarbarowy z truskawką


Do miski wbijamy jaja, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko to miksujemy na gładką masę a następnie wlewamy olej i mleko, miksujemy. Mąkę należy przesiać i dodać do reszty składników, dokładnie zmiksować. Ciasto wylewamy do tortownicy 23 cm (można też piec w prostokątnej blaszce), a na wierzchu układamy pokrojony wcześniej rabarbar oraz łyżeczką nakładamy dżem w różne miejsca. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni, wkładamy ciasto a następnie zwiększamy temperaturę do 180-200 stopni i pieczemy przez około 45-55 minut. Zanim wyjmiemy ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest jeszcze surowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz