niedziela, 30 marca 2014

Jaglanka na mleku kokosowym

Kaszą jaglaną zainteresowałam się ze względu na fakt, iż nie zawiera glutenu. Mówią, że zdrowa, że wzmacnia i rozgrzewa organizm. Kasza jaglana jest też lekkostrawna. Bogata w witaminy i składniki mineralne. Łatwo i szybko się ją przygotowuje. Jaglanka na mleku kokosowym dobra jest na śniadanie lub deser, na zimno i na ciepło.


Zanim kaszę będziemy gotować, odmierzoną ilość wsypujemy do miski i dokładnie 2,3 razy płuczemy w bieżącej wodzie i odsączamy. Przekładamy do garnka i zalewamy w proporcjach 2:1. Gotujemy kaszę jaglaną a nawet ją rozgotowujemy, nie powinna być sypka. 


Ugotowaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym, podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż kasza chłonie mleko. Mieszankę zdjąć z ognia, doprawić łyżką miodu, odrobiną cynamonu i skórką z 1 cytryny. Jaglankę przełożyć do miseczki i podawać z dowolnym sosem owocowym. Mój sos to zredukowany sok z tegorocznych malin i świeże borówki.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz