wtorek, 4 listopada 2014

Tarta ze szpinakiem

Tarta ta jest trochę kopią tarty mojej przyjaciółki Julki, ale też trochę miksem tego co miałam akurat w lodówce. Nie wyszła mi tak dobra jak jej, ale tarta to proste, szybkie i smaczne danie. Tak naprawdę można zrobić ją ze wszystkiego co ma się pod ręką ;) lub z takich składników jakie lubicie.


Ja wybrałam takie:

pierś z kurczaka
szpinak (mrożony lub świeży)
pomidory
ser pleśniowy camembert
pieczarki (bo akurat były w lodówce ;))
ciasto francuskie
jajko
sól
pieprz
bazylia
czosnek


Ciasto francuskie kupiłam gotowe, wyłożyłam nim formę. Pierś z kurczaka kroimy i podsmażamy wcześniej na patelni, z czosnkiem i bazylią. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i szpinak. Wszystko razem poduszone odstawiamy by trochę wystygło. Jak już ostygnie dodajemy jajko, i pokrojone pomidory oraz ser pleśniowy. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy do formy, Na górze położyłam cienkie paseczki ciasta robiąc "kratkę". Pieczemy w ok 170 stopniach przez około 40 minut. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyglada apetycznie :) I bardzo sie ciesze ze moja ci smakowala, zapraszam na jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmniam! jadłam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń