piątek, 4 października 2013

Strudel z truskawkami

Ostatnio miałam ogromną ochotę na drożdżowe bułeczki z truskawkowym dżemem robionym przez moją mamę z tegorocznych zbiorów truskawek, ale nie tych kupnych tylko tych własnoręcznie zbieranych na działce. Bułeczki zawsze robiła mama, ja nigdy nie miałam okazji. Ale, że dzieli nas trochę kilometrów postanowiłam podjąć to wyzwanie. Wykonałam telefon do mamy, gdyż potrzebowałam przepisu. Jak się okazało mama zawsze robi na "oko", tak więc i ja robiłam na "oko". Z lenistwa ;) zamiast bułeczek zrobiłam strudel. Strudel wyszedł bardzo smaczny. Jak była moja radość gdy widziałam jak smakuje on innym a zwłaszcza dzieciom które się nim zajadały. :) Polecam ze szklanką mleka.


Składniki na ok 20 bułeczek ja zrobiłam dwie strudle:

500 g mąki pszennej
15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
2 - 3 łyżki roztopionego masła
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli

Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, lekkie i miękkie. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Moje ciasto po godzinie wyrosło dwa razy większe :) wiec byłam dumna, zwłaszcza, że to pierwsze takie moje ciasto. Ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy w bułeczki/strudel. Gotowe bułeczki/strudel układamy na blaszce i odkładamy na pół godzinki w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Można ułożyć je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce lub na papierze do pieczenia. Mama mówiła, żeby przed pieczeniem strudel/bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem ja tego nie zrobiłam tylko tak upiekłam, po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Piec w temperaturze ok 200 C przez około 25 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz