Jako megamaniaczka czekolady nie mogłam sobie odpuścić upieczenia brownie. Wiem, że na necie można znaleźć mnóstwo tego typu przepisów, ale ten był pierwszy, który znalazłam dawno temu. Chociaż czasem zdradzam go dla jakieś nowości, to zawsze pokornie wracam, bo ten mi najbardziej odpowiada. A to z kilku powodów: ciacho jest megaczekoladowe! :), ciężkie, gliniaste, a do tego nie trzeba się martwić, że nie urośnie. Wygląda zakalcowato, ale tak ma być :) Poza tym bardzo szybkie i łatwe, każdemu się uda.
Ostatnio upiekłam dla mojego męża z okazji urodzin, wziął je do pracy. Ciasto okazało się hitem i rozeszło bardzo szybko :)
Brownie
Składniki:
- 300g czekolady (2x100g gorzkiej min. 70%, 1x100g mlecznej dobrej jakości)
- 200g masła
- 300g cukru
- 100g mąki pszennej
- 6 jajek
- 50g orzechów włoskich lub migdałów (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę. Ostudzoną czekoladę miksujemy z masą mączno-jajeczną. Orzechy lub migdały drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 25min.
Ostatnio upiekłam dla mojego męża z okazji urodzin, wziął je do pracy. Ciasto okazało się hitem i rozeszło bardzo szybko :)
Brownie
Składniki:
- 300g czekolady (2x100g gorzkiej min. 70%, 1x100g mlecznej dobrej jakości)
- 200g masła
- 300g cukru
- 100g mąki pszennej
- 6 jajek
- 50g orzechów włoskich lub migdałów (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę. Ostudzoną czekoladę miksujemy z masą mączno-jajeczną. Orzechy lub migdały drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 25min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz