Przepisów na ciasto na pizze jest wiele. Ja swój kiedyś znalazłam na opakowaniu mąki :) I tak się zaczęło. Pizze robię zazwyczaj jak mam gości, wtedy szybko znika, a ja mam satysfakcje, że dobrze mi wyszła i jest smaczna. Jeśli chodzi o ilość ciasta to robie go w zależności ilu jest gości. Ja i większość znajomych lubimy pizze na cienkim cieście. Nie robię go za dużo, bo w sumie zawsze mocno rośnie, mama mi mówi, że mam rękę do drożdżowego ciasta. Faktem jest to, że każde drożdżowe ciasto musi być dobrze wyrobione. Więc się cieszę.
Ciasto robię na tzw "oko" jednak trzymam się pewnych norm:
2-3 pizze na cienkim cieście:
około pół kg mąki
1 łyżeczka soli
1,5 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
4 łyżki oleju
około 200 ml szklanki wody lub mleka.
Pieczemy w 250 stopniach przez ok 12-15 minut.
Woda czy mleko. Moim zdaniem smak ciasta jest inny z mlekiem a inny z wodą. Ja preferuje z wodą. Jeśli będzie ona ciepła tak samo w przypadku mleka drożdże zaczną szybciej reagować i ciasto szybciej będzie rosło. Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie/mleku. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli chodzi o składniki do pizzy to tu wasza wyobraźnia musi pracować. Pizze możecie zrobić z takich składników jak tylko chcecie. Ja robię z szynka, serem oraz pieczarkami. Lubię też z kurczakiem (wcześniej podsmażam z czosnkiem i bazylia na patelni), serem i pieczarkami. Ta z bazylia, pomidorem i mozzarella też jest smaczna.
Takie robienie pizzy może być fajną zabawą dla dużych i małych, w gronie przyjaciół, z dziećmi, kiedy każdy może zrobić swoja małą pizze z ulubionymi składnikami a potem zajadać się nimi, a wspólnie spędzony czas na długo się zapamięta.
Polecam.
Apetycznie wyglądają te pizze! I są naprawdę pyszne. Wiem, bo miałem okazję próbować :)
OdpowiedzUsuń