Mam dziś dla Was przepis na biszkopt. Wiem, że jest to dość problematyczne ciasto, często się nie udaje, opada itp. Ale z tym przepisem wyjdzie Wam piękny,wysoki, pyszny, puszysty i lekki biszkopt, który można wykorzystać jako podstawę dla wielu ciast, a przede wszystkim do tortów. Polecam, bo nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł.
Biszkopt (tortownica o śr. 24cm)
Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 100g mąki pszennej
- 100gr mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, następnie stopniowo żółtka. Do masy dodać, w dwóch porcjach, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 45min. I tu najważniejszy moment - po wyjęciu z piekarnika upuszczamy tortownicę na podłogę z wysokości ok 60cm. Nie bójcie się, chociaż będzie spory huk, dzięki temu biszkopt nie opadanie.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy po całkowitym wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz