poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Tort brownie

Upiekłam ten torcik z okazji urodzin mojej córeczki. Piekłam go pierwszy raz, wszystko wyszło smaczne, chociaż dość słodkie, dla niektórych może być za słodkie. Tort przełożony jest masą z masła orzechowego i serka mascarpone, posypany orzeszkami ziemnymi i polany sosem krówkowym, jeżeli lubicie takie połączenia, to będziecie w 7 niebie. Moim zdaniem ekstra połączenie słodkiego i słonego smaku. Polecam :)


Torcik brownie
Brownie
Składniki: (tortownica o śrenicy 24cm)
- 270g gorzkiej czekolady
-
- 245ml cukru brązowego
- 4 jajka
- 105g mąki pszennej
Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka z cukrem, następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i znowu zmiksować. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 30min. Ciasto ma być wilgotne, ale nie surowe.
180g masła

Krem
Składniki:
- 260g masła orzechowego
- 330g serka mascarpone
Składniki zmiksować na gładką masę.

Sos krówkowy
Składniki:
- 4 łyżki masy krówkowej
- 30ml kremówki
Masę krówkową podgrzewamy w garnku i dolewamy kremówkę. Mieszamy do uzyskania sosu, jeśli jest za rzadki można go trochę podgrzewać, żeby go zredukować.

Dodatkowo będziemy potrzebować 190g orzeszków ziemnych solonych.

Wystudzone ciasto przecinamy ostrym nożem na dwa blaty. Będzie dość niskie, w końcu to brownie, ale da się bez większych problemów podzielić.
Jeden blat kładziemy na paterze i smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałą częścią kremu. Posypujemy orzeszkami, na koću polewamy sosem krówkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz