środa, 14 maja 2014

Ciasto Philadephia

Pierwszy raz to ciasto zrobiła  moja teściowa i zakochałam się w nim po uszy. Ja zrobiłam je na tegoroczną Wielkanoc i podbiło kubki smakowe reszty domowników. Jest przepyszne, łatwe do zrobienia, nie trzeba go piec, nie za słodkie. A spód zrobiony jest z  nutelli i sucharków - bosko smakuje i cudnie chrupie. Masa serowa składa się z serków kremowych naturalnych (w oryginalnym przepisie są to serki Philadelphia - myślę, że stąd właśnie nazwa ciasta. Ja użyłam serków Delikate z Biedronki), dzięki czemu ciasto nie zasłodzi nas, mimo nutellowego spodu. Nie wiem jak jeszcze mogłabym Was zachęcić do zrobienia tego ciasta, bo brak mi słów, a jak o nim myślę, to dostaję ślinotoku ;) Gorąco polecam!




Philadelphia
Składniki:
- 300g sucharków
- 400g Nutelli
- 4 serki Delikate kremowe naturalne (takie w prostokątnym opakowaniu)
- 2 galaretki wiśniowe
- 500ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru- opakowanie płatków migdałowych
- wiśnie z kompotu (bez pestek)



Nutellę wstawiamy do małego garnka z wodą i podgrzewamy (kiedy się rozgrzeje, będzie łatwiej połączyć ją z sucharkami), sucharki mielimy na piasek, dodajemy Nutellę i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Kremówkę, serki i cukier puder miksujemy na gładką masę i wykładamy na nutellowy spód. Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż w przepisie (ja użyłam 400ml wrzątku na każdą galaretkę) i odstawiamy. Masę serową posypujemy płatkami, a na wierzch wiśnie. Tężejące galaretki wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz