sobota, 17 stycznia 2015

Ciasto Cytrynowe

Przepis na to ciasto znalazłam jakiś czas temu na blogu Zosi Cudny. To pyszne wilgotne ciasto z kawałkami białej czekolady. Na dodatek ma tylko 60 g mąki reszta to mielone migdały. Kolejnym razem mąkę całkowicie zastąpię mielonymi migdałami, więc będzie bezglutenowe. Dla mnie jako alergika to bardzo korzystny przepis. 


Składniki:
100 g masła
4 jajka
220 g mielonych migdałów
200 g cukru
1 tabliczka białej czekolady
60 g mąki tortowej
starta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn


Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Mieszając dodajemy resztę składników: jajka, mąkę oraz mielone migdały. Następnie dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą skórkę oraz drobne kawałki białej czekolady. Masę trzeba dokładnie wymieszać a potem przełożyć do formy. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni  ok. 45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy powierzchnia nabierze złotego koloru, a nóż włożony w środek po wyjęciu będzie czysty. Ciasto powinno być wilgotne. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz