Dziś na moim stole zagościła owsianka. Aby dostarczyć sobie siły na dłuższy czas i uchronić się przed gwałtownymi skokami i upadkami poziomu cukru, które powodują napady wilczego apetytu. Co więcej można ją konsumować w niezliczonej ilości wariacji. Na ciepło i na zimno, na słodko i bardziej wytrawnie, z dodatkami czy bez.
Platki owsiane obfitują w błonnik. Spora dawka witamin z grupy B (m. in. witaminę B1, B2, PP) dodatkowo wspomaga nasz intelekt: pamięć, koncentrację i procesy przetwarzania informacji, koi nerwy i łagodzi napięcia. Witamina E doda urody skórze, włosom i paznokciom.
Składniki:
ok 100 g płatków owsianych górskich
1 kiwi
1/2 gruszki
1 mała łyżeczka miodu
Ja wybrałam płatki owsiane górskie, to te o większym stopniu przetworzenia, w celu przygotowania do spożycia wystarczy je zagotować. Około 100 g płatków wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną owsiankę zostawiamy na noc, by płatki zmiękły. Rano do płatków dodajemy łyżeczkę miodu. Kiwi oraz gruszkę obieramy i kroimy. Dodajemy do płatków i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz