W ostatnią sobotę wybrałyśmy się na pokaz Baristy - Mistrza Polski - Marcina Rusnarczyka.
Pokaz zorganizowany był przez MK Cafe i odbywał się w centrum handlowym Blue City od godziny 12 do 18. Zaczynał się o każdej pełnej godzinie i trwał ok 30 minut.
Obie byłyśmy ciekawe jak to będzie wyglądać. Asia uwielbia kawę, dużo o niej wie, więc mogła dowiedzieć się czegoś nowego oraz skosztować kawy przygotowanej przez samego mistrza. Gosia oczywiście fotorelacja z tego pokazu oraz dekorowanie kawy.
Obie byłyśmy ciekawe jak to będzie wyglądać. Asia uwielbia kawę, dużo o niej wie, więc mogła dowiedzieć się czegoś nowego oraz skosztować kawy przygotowanej przez samego mistrza. Gosia oczywiście fotorelacja z tego pokazu oraz dekorowanie kawy.
Pokaz zaczął się od paru słów na temat samej kawy a potem po kolei:
Espresso.
Espresso powinno być przygotowane z ok 7-8 g świeżo zmielonej kawy dobrej jakości. Woda nie powinna wrzeć, tylko mieć ok 90C. Ciśnienie to ok 8-9 bar. Czas parzenia nie może być krótszy niż 20s i nie dłuższy niż 30. W taki oto sposób powinniśmy uzyskać ok 25-30 ml idealnego espresso. Przygotowaną kawę należy wypić w ok 5 min, ponieważ potem traci walory smakowe.
Powiem szczerze, że chociaż uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie żadnego dnia bez niej, to akurat nie zakochałam się w espresso. Jednak nie mogłam nie wykorzystać okazji i nie posmakować espresso przygotowanego przez mistrza polskich baristów. Zwłaszcza, że bez dobrego espresso żadna kawa nie będzie dobra, ponieważ espresso jest bazą każdej kawy.
Espresso przygotowane przez p. Marcina było gęste z rdzawą cremą, lekko kwaskowata, nieprzepalona, otulała język i na długo pozostawiała posmak.
Espresso powinno być przygotowane z ok 7-8 g świeżo zmielonej kawy dobrej jakości. Woda nie powinna wrzeć, tylko mieć ok 90C. Ciśnienie to ok 8-9 bar. Czas parzenia nie może być krótszy niż 20s i nie dłuższy niż 30. W taki oto sposób powinniśmy uzyskać ok 25-30 ml idealnego espresso. Przygotowaną kawę należy wypić w ok 5 min, ponieważ potem traci walory smakowe.
Powiem szczerze, że chociaż uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie żadnego dnia bez niej, to akurat nie zakochałam się w espresso. Jednak nie mogłam nie wykorzystać okazji i nie posmakować espresso przygotowanego przez mistrza polskich baristów. Zwłaszcza, że bez dobrego espresso żadna kawa nie będzie dobra, ponieważ espresso jest bazą każdej kawy.
Espresso przygotowane przez p. Marcina było gęste z rdzawą cremą, lekko kwaskowata, nieprzepalona, otulała język i na długo pozostawiała posmak.
Cappuccino
Cappuccino. To właśnie ten rodzaj kawy zawładnął moim sercem i językiem, dlatego niecierpliwie czekałam na cappu z rąk p. Marcina. Tą kawę powinno podawać się w filiżankach o pojemności 180 ml, dzięki czemu wydobędziemy jej smak. Mleko powinno być zmine i tłuste, najlepiej 3,2%. Temperatura mleka po podgrzaniu nie powinna przekraczać 60 C, ponieważ wtedy mleko ma słodki smak, który w wyższej temperaturze straci. Cappuccino to było mistrzostowo, dzięki idealnej temperaturze mleka kawa nie wymagała słodzenia. Cóż mogę powiedzieć... dla mnie poezja :) No i do tego piękny wzorek.
Cappuccino. To właśnie ten rodzaj kawy zawładnął moim sercem i językiem, dlatego niecierpliwie czekałam na cappu z rąk p. Marcina. Tą kawę powinno podawać się w filiżankach o pojemności 180 ml, dzięki czemu wydobędziemy jej smak. Mleko powinno być zmine i tłuste, najlepiej 3,2%. Temperatura mleka po podgrzaniu nie powinna przekraczać 60 C, ponieważ wtedy mleko ma słodki smak, który w wyższej temperaturze straci. Cappuccino to było mistrzostowo, dzięki idealnej temperaturze mleka kawa nie wymagała słodzenia. Cóż mogę powiedzieć... dla mnie poezja :) No i do tego piękny wzorek.
Kawa z mlekiem robiona w domu bez ekspresu
Do przygotowania tego typu kawy wystarczy kawiarka. Jest to fajne urządzenie, stanowiące alternatywę dla ekspresu ciśnieniowego. Duży plusem jest łatwość obsługi i przystępne ceny.
Do przygotowania tego typu kawy wystarczy kawiarka. Jest to fajne urządzenie, stanowiące alternatywę dla ekspresu ciśnieniowego. Duży plusem jest łatwość obsługi i przystępne ceny.
Latte macchiatto
Latte tym różni się od cappuccino, że ilość mleka może być nieograniczona. Podawana jest w wysokich szklankach, aby pokazać jego trzy kolorowe warstwy. Aby uzyskać trzy warstwy wlewajmy powoli gorącą kawę do spienionego mleka. Latte na pokazie była przygotowana z miodem ( akacjowym i gryczanym )
Aby każda kawa smakowała lepiej i zachowała na dłużej ten dobry smak powinna być podawana w ogrzanej filiżance lub szklance.
Latte tym różni się od cappuccino, że ilość mleka może być nieograniczona. Podawana jest w wysokich szklankach, aby pokazać jego trzy kolorowe warstwy. Aby uzyskać trzy warstwy wlewajmy powoli gorącą kawę do spienionego mleka. Latte na pokazie była przygotowana z miodem ( akacjowym i gryczanym )
Aby każda kawa smakowała lepiej i zachowała na dłużej ten dobry smak powinna być podawana w ogrzanej filiżance lub szklance.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz