W tegoroczne Święta oprócz pierniczków i piegusek upiekłam również sernik. Sernik uwielbiam pod każdą postacią. Ten jest prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny. Po upieczeniu jest prosty, nie pęka.
Składniki na spód:
120 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
50 g masła, roztopionego
Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać z masłem do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku. Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową. Można ją schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zazwyczaj nie dodaje nic więcej ale na te święta dodałam rodzynki, morele oraz odrobinę kropelek czekoladowych.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie mogą pozostać grudki. i Voila.
Piec w temperaturze 170oC przez około 60 minut.
Sernik można polać lukrem, posypać cukrem pudrem (ja tak zrobiłam) lub ubić bitą śmietanę i dodać na górę.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz