piątek, 29 listopada 2013

Pieguski

W związku z tym, że za niecały miesiąc Święta postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisami na ciasta i ciasteczka. Przepis na pieguski znalazłam na wizaż.pl w 2007 roku i od tego czasu piekę je regularnie, ponieważ nie znam nikogo, komu by nie smakowały :) Powiem nieskromnie, ale za to całkiem szczerze, że są o niebo lepsze niż wszystkie kupne pieguski razem wzięte. Zawsze znikają w tempie błyskawicznym, dlatego robię podwójną porcję. W tym roku również zagoszczą na naszym świątecznym stole. Polecam, bo są szybie, łatwe, kruche, poprostu rozpływają się w ustach :) Smakują równie zacnie jeszcze gorące z zimnym mlekiem, jak i później z kawką lub herbatą, jak kto woli :)







Pieguski
Składniki (na jedną porcję):
- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/3 kostki masła
- 1 jajko
- tabliczka mlecznej czekolady
- 100g orzechów laskowych

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Na koniec mąka i proszek do pieczenia, które mieszamy łyżką. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy. Dodatki wrzucamy do masy i mieszamy. Małą łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15min w temp. 180ºC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz