wtorek, 22 grudnia 2015

Rolada Szpinakowa

Pomysł na zrobienie rolady poddała mi koleżanka. To dobry pomysł na przekąskę na najbliższe święta. Przepisów w internecie jest wiele, więc wybrałam jeden z wielu, doprawiając szpinak "po swojemu" z dodatkiem papryki i curry.



450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
4 jajka 
czosnek
sól
pieprz
curry
papryka
300 g serka kremowego z ziołami
ok. 100 g wędzonego łososia w plastrach

Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni i podduszamy go na niewielkim ogniu, aż woda z niego odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, niewielką ilością curry i papryki. Odstawiamy do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy szpinakowej i mieszamy. Powstałą masę wylewam na dużą blachę z piekarnika (36 cm na 44 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 


Pieczemy ok 12-15 minut w piekarniku w nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie smarujemy serkiem ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku układamy plastry wędzonego łososia. Całość zawijamy w roladę. Owijamy w folię spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroimy rolady na plastry.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz